Five questions you should ask yourself about career coaching!

Twijfel je of en hoe een loopbaancoach jou kan helpen je te ontwikkelen in je loopbaan? Stel jezelf dan de volgende 5 vragen.

loopbaan carrière coach train

  1. Wat is loopbaancoaching eigenlijk?

Bij loopbaancoaching gaat het al lang niet meer om een traditionele loopbaan of carrière. Als er op dit moment iets in de wereld is dat snel verandert, is het wel de betekenis van werken (of juist van “niet-werken”), verantwoordelijk zijn voor je eigen inkomen in relatie tot een levensinvulling die bij je past.

Een loopbaancoach ondersteunt jou op professionele manier in de ontwikkeling van jezelf in jouw loopbaan. Wie ben je, wat wil je en wat zijn jouw unieke talenten? Het draait dus om jou als persoon en jouw persoonlijke ontwikkeling. Een goede coach begeleidt je om zélf je professionele ambities te verwezenlijken.

  1. Wat heb ik aan een loopbaancoach?

Een goede loopbaancoach faciliteert, stimuleert en inspireert om zelf je loopbaanambities te realiseren. Je ontdekt dus: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Maar ook welke bijdrage werk levert aan jouw leven en hoe wil jij zelf  bijdragen aan de wereld en mensen om je heen. Dus vanuit wie je ten diepste bent, zin geven aan je werk!
De ware loopbaancoach vertelt je niet wat je moet doen, maar weet jou wel ‘aan te zetten’ in het daadwerkelijk realiseren van jouw authentieke ambities!

  1. Hoe kies ik een goede loopbaancoach?

Coaching is absoluut een professioneel vak! Maar helaas mag iedereen zich loopbaancoach noemen. Dat vraagt dus een kritische blik wanneer je op zoek bent naar een goede loopbaancoach!

Een professioneel opgeleide coach weet waartoe hij bepaalde vragen stelt en laat jou zelf je verantwoordelijkheid nemen om concrete stappen te nemen. Een kwaliteitskenmerk is dat de coach een effectief bewezen methode heeft geleerd bij een geaccrediteerde opleiding. Deze kun je checken bij de beroepsorganisaties (NOBCO, EMCC of ICF). Dergelijke coaches scholen zichzelf ook regelmatig bij. Een coach kan jou immers niet verder begeleiden dan waar hij/zij zelf geweest is!

  1. Help, mijn baas besluit dat ik naar een coach moet! Wat nu?

Wanneer er met vaste (soms interne) coaches gewerkt wordt en jij geen klik ervaart of je de indruk hebt dat de loopbaancoach er meer voor je baas is dan voor jou, ga daar dan niet mee in zee. Loopbaancoaching doe je voor jezelf vanuit een intrinsieke motivatie!

  1. Wat levert loopbaancoaching mij op?

Loopbaancoaching begeleidt je bij je eigen bijdrage aan de maatschappij te formuleren, het optimaler benutten (en leren kennen) van je eigen unieke talenten, de relatie tussen werk en je levensgeluk te bepalen en het vinden van werk dat past bij wie je bent, wat je kan en waar jij naar verlangt!